2016 is het begin geworden van de jonge stierenmarkt. De negatieve trend werd doorbroken en nieuwe records gevestigd. Er was lage en zelfs negatieve rente rente en de politieke onzekerheid zoals de brexit gaven de aanzet voor een run naar boven. Halverwege het jaar stond goud bijna 23% hoger dat was vooor goud de mooiste stijging sinds 1974.

Toch wist goud deze stijgende lijn niet vol te houden, want in de tweede helft van het jaar bewoog goud zijwaards . Met een goudprijs van iets meer dan €35.445 (30-12-2016) per kilogram op het moment dat ik dit schrijf is het rendement zo een 12 procent hoger in euro’s.

Wat hadden de grootbanken voor idee

Georgette Boele van de ABN Amro dacht dat goud wel naar  $1.300 per troy ounce kon gaan en ook GS en Société Générale waren positief over goud.

Het lijstje, Georgette verhoogde haar koersdoel nog een keer naar $1.370 per troy ounce, terwijl JP Morgan  dacht aan $1.400 per troy ounce. C.S. en HSBC dachten zelfs na over $1.500.

Helaas werden deze koersdoelen werden allemaal niet gehaald. De goudprijs bereikte zijn hoogste punt in de zomer op $1.365 per troy ounce wat de ABN Amro dan als enige als goed had. Helaas kon deze koers niet worden vastgehouden, we zitten vandaag op  $1.150 per troy ounce. Het is en blijft koffiedik kijken.

Goud kan bescherming bieden tegen politiek risico’s in 2016 en daarna.

De Brexit was voor vele goudhandelaren de dag dat ze het meest verkochten. Maar dat zijn gevoelens. Het echte risico is het banken risico. U weet niet wat er met uw geld gebeurd en wanneer meneer Dijselbloem op vrijdag langs komt om de bank te sluiten en u deel te laten nemen in het aandelen kapitaal van de bank waar uw spaargeld wordt omgezet in aandelen die u de eerste drie jaar niet kunt verkopen. We hebben nog verkiezingen in 2017 en een of twee aanslagen zullen het politieke landschap drastisch kunnen veranderen. D

Stijgende dollar zet goud onder druk

In de eerste helft van dit jaar profiteerde de goudprijs van een extreem lage rente en volatiliteit op de aandelenmarkt. Maar tegen het einde van dit jaar kreeg het edelmetaal meer tegenwind door een plotselinge stijging van de rente en een vlucht richting de dollar. De afgelopen maanden gaven beleggers de voorkeur aan aandelen, in het bijzonder aandelen die in dollars genoteerd staan. De Amerikaanse aandelenmarkten bereikten dit jaar nieuwe records en de Dow Jones index kwam meerdere keren dicht bij de 20.000 punten. Veilige havens als goud en staatsobligaties werden tegen het einde van het jaar in de verkoop gedaan.

Wij leven in euroland en niet in dollar land. Een stijgende dollar is slecht voor de goudprijs maar in Euro’s ziet het er veel beter uit. Een stijgende dollar en een hogere rente is historisch gezien ongunstig voor goud.

Mijn verwachting voor 2017

Goud heeft een goed rendelment laten zien. Boven de 10 procent op jaarbasis. Kom daar maar eens om bij de bank. Als u voor fysiek goud gaat staat u buiten het banksysteem en wordt u niet geraakt als de bank het begeeft. Technisch gezien zou de aandelen markt moeten corrigeren maar ik verwacht ook dat er nog een opwaardse druk zit omdat veel geld wat nu in obligaties zit weer naar de aandelen markt vloeit. Ik zet mijn koersdoel op 37.000 euro voor 31-12-2017. We zullen zien wie er gelijk krijgt. Een ding is zeker goud is al 5000 jaar wat waard en is nog nooit 0 geworden. Alle andere schulden / gelden zijn dat wel. Want de euro en dollar zijn niets anders dan schuldbekentenissen van wie eigenlijk?

John Hooft

Zie hier de actuele goudprijs