Renzi is afgetreden vandaag.

Italië stond even in het middelpunt van de belangstelling.

Nu komen er nieuwe verkiezingen aan in Frankrijk en Duitsland en van het concert der verkiezingen krijgt niemand een programma zoals we na Trump weten.
De Italiaanse banken kunnen dit soort onzekerheid wel missen, De Italiaanse regering overweegt €2 miljard in het noodlijdende Monte dei Paschi di Siena te investeren, zo schrijft Reuters. De derde grootste bank van Italië moet nog voor het einde van dit jaar €5 miljard aan kapitaal ophalen om haar buffers te versterken en hoopt dat geld op te halen bij private beleggers. Maar door de uitslag van het Italiaanse referendum zijn ook beleggers minder happig om in de probleembank te investeren.

Monte dei Paschi kwam afgelopen zomer als slechtste uit de stresstest van de Europese bankensector. De Europese Bankautoriteit (EBA) oordeelde dat de Italiaans oudste bank nieuw kapitaal moet ophalen om de volgende economische crisis te kunnen doorstaan.

Een normaal denkend mens verwacht dan een bloedbad op de beurzen, een crashende euro en een sterk stijgende goudprijs. De Euro verloor aan waarde t.o.v. de dollar maar herstelde zich weer. De goudprijs ging niet omhoog en de beurs wel dat was dus het omgekeerde wat ik verwachte.

Ik was in goed gezelschap maar dat mocht niet baten. Ik heb snel mijn short posities in de Euro geliquideerd. Er is geen rationele verklaring voor waarom de markten tegen de logica in gingen. Tenzij je in complot theorien geloofd en de ECB interveniërt? Aleen zouden ze dat echt doen?

Ik geloof in goud dus die positie blijft long evenals mijn positie in zilver.

John Hooft

 

bron marketupdate