Goudprijs 2017

Gaat goud 20% stijgen in 2017 volgens Credit Suise wel

Goud gaat in 2017 flink stijgen volgens een Credit Suised. Goud heeft een flinke stijging achter de rug in 2016, zo een 14 procent in Euro’s. Wij kijken op dit moment vooruit naar 2017. Momenteel staat goud op $1172,76 om 22.08 07-12-2016 per troy ounce.

Brexit en Trump

De Brexit, Trump die onverwacht won (voor wie alleen naar de mainstream media kijkt) en het NEE na het referendum in Italië hebben de goudprijs niet omhoog laten gaan zoals verwacht werd. De grote vraag is of we de volgend jaar alsnog de effecten gaan zien van deze evenementen. Volgens Credit Suisse zal dit wel het geval zijn. De analisten zien de goudprijs met zo’n 14% stijgen in de komende 12 maanden.

De goudprijs volgens Credit Suisse
Volgens Credit Suisse zal de goudprijs in 2017 een gemiddelde prijs van $1338 per troy ounce behalen. Vanaf het huidige niveau betekent dat een stijging van 14%. De voornaamste redenen van de voorziene stijging is de toename van protectionisme, volatiliteit in valuta’s door geopolitieke ontwikkelingen en een sterkere vraag naar goud vanuit Azië.

Credit Suisse ziet goud in het eerste kwartaal van 2017 stijgen naar $1275 per troy ounce. In het vierde kwartaal is de verwachting dat de goudprijs verder zal stijgen naar $1400. De analisten van Credit Suisse gaan voor 2018 uit van een goudprijs van $1375.

Credit Suise voorziet een versnelde beweging naar safe havens in de vorm van goud en de Amerikaanse dollar. De geopolitieke spanningen zijn het laatste jaar grgroeid waarmee de kans op volatiliteit in valuta’s is toegenomen. In het verlengde van de Brexit, de overwinning van Trump zijn er de komende verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Deze bewegingen zijn volgens de bank onderschat en kunnen de kans op meer protectionisme doen toenemen.

Argumenten voor de goudprijs in 2017

Meer protectionisme is over het algemeen negatief voor economische groei en stuwt de inflatie waar de ECB en de FED ophopen. Naast deze ontwikkeling verwacht Credit Suisse dat de vraag naar goud het komend jaar vanuit China en India zal herstellen, ik persoonlijk denk dat de vraag in India al hersteld is alleen dat de overheid de import van goud in de weg staat vandaar dat men 2200 dollar per troy ounce betaald. Inflatie zal de vraag naar goud, als een vorm van vermogensopbouw en vermogensbehoud, een boost kunnen geven. De recente daling in de goudprijs zal hier een extra factor in kunnen zijn.

De tekorten in de financiële huishouding van de Verenigde Staten en de onzekerheid omtrent de euro zal de vraag naar goud vanuit centrale banken doen toenemen. Daarnaast zal de goudproductie in 2018 met 6% afnemen. De investeringen zijn afgenomen door de daling in de goudprijs de laatste jaren waardoor er minder is geïnvesteerd in nieuwe projecten.

Credit Suisse