negatieve rente          De negatieve rente van de ECB werd door commerciële banken eerst doorgerekend aan bedrijven. Enkele banken rekenen de kost echter ook al aan aan particulieren. Een Zwitserse bank zag zo 4% van zijn spaargeld verdwijnen!

‘Alternative Bank Schweiz’ was één van de eerste banken die een negatieve rente aanrekende aan particulieren. In november begonnen klanten de kostprijs van het slechte beleid van de ECB op hun rekeninguittreksels te zien.

Nu enkele maanden verder is het resultaat van die maatregel bekend.

Wat het aantal klanten betreft valt het nogal mee: dat getal bleef stabiel. In de twee eerste maanden verloor de bank 1.797 klanten en kwamen er 1.830 bij.

Maar wat betreft spaargelden is er minder goed nieuws: de deposito’s slonken met 4%! 49 miljoen euro verdween er van de rekeningen.

Misschien lijkt dat niet veel, maar bedenk dan dat banken maar een geringe hoeveelheid reserves aanhouden. 4% is heus wel veel als je bijvoorbeeld maar 20% van het geld echt in kas hebt!

Het is verontrustend nieuws, want de rente die de bank aanrekent is 0,125%. Als er nu al 4% van de deposito’s vertrokken, wat zal er dan gebeuren als de rente nog verder onder nul gaat?

Bovendien gaat het hier om een alternatieve bank à la Triodos. Dat zijn doorgaans niet het soort mensen dat actief op zoek gaat naar de beste deals.

Deze klanten vinden het belangrijker dat hun geld uitgeleend wordt op een manier die zijn ethisch verantwoord vinden: aan NGO’s, sociale projecten, ziekenhuizen, enz.

Als zelfs zij nu met hun geld beginnen schuiven om een beter rendement te behalen, stel je dan voor hoeveel schade een negatieve rente bij een gewone bank kan veroorzaken.

De topman van de bank, Martin Rohner, verklaarde dat niet al dat geld zomaar verdween. Een deel ervan werd in beleggingen gestopt.

En hier vinden we dan een mogelijke manier om op de trend van de negatieve rentes in te spelen: beleggen in de producten waar het spaargeld naartoe zal vluchten.

Dividendaandelen, blue chips… dat kunnen bijvoorbeeld producten zijn waarnaar de goede huisvader op zoek zal gaan als ook zijn bank een negatieve rente invoert.

Wie zich nu al voorbereidt kan deze trend voor zijn…

Bron: WSJ / Beurs.com