Verschillende islamitische landen die de Sharia wetgeving voeren zijn op dit moment bezig met de introductie van een goud standaard. Voor al het goud wat zich in de economie├źn bevindt moet een ander asset tegenstaan die het goud dekt. Op deze manier willen deze landen een Sharia goud standaard gaan opzetten.

De Gold World Counsil is in samenwerking met de The Accounting and Auditing Organisation for Islamic Financial Institutions (AAOIFI) bezig om alles in gereedheid te brengen voor de introductie van de standaard, zodat Islamistische landen onderling transacties kunnen uitvoeren in goud. Door goud te koppelen aan een ander asset is makkelijk te bepalen wat de intrinsieke waarde is van het goud bij de transactie.

Helderheid

Omdat de landen snel groeien, is er behoefte aan meer helderheid als het gaat om zakendoen. Door de introductie van de goud standaard komt deze helderheid er, waardoor bij transacties en/of investeringen voor alle partijen duidelijk is wat de regels van het spel zijn.

Transparantie

Op dit moment is het niet altijd even duidelijk wat er wel is toegestaan en niet is toegestaan binnen de huidige wetgeving. Door hier meer transparantie in te brengen weten de landen altijd waar zij aan toe zijn, zo meldt ook de World Gold Counsil aan Bloomberg:

Shariah-compliant financing is governed by the Koran and includes sharing risk, prohibits any involvement in businesses deemed as unethical such as gambling and forbids interest payments. The Shariah standard for gold could be applied to products including exchange-traded funds to collateral and security deposits, according to the World Gold Council.

Vraag naar goud zal toenemen

Volgens de World Gold Counsil kan de vraag naar goud door het akkoord met honderden tonnen gaan toenemen, omdat goud een asset zal worden waarin gehandeld mag worden. Nu is het binnen de Sharia wet alleen toegestaan om te investeren in vastgoed, bepaalde aandelen en obligaties van Islamitische oorsprong. De toenemende vraag kan ook weer een positief effect hebben op de goudprijs!

Overigens zijn er maar een beperkt aantal landen die de Sharia wet hanteren, hierdoor zal de nieuwe goud standaard maar impact hebben op een beperkt aantal landen.

Islamic-Sharia-Law

 

Bronn Bloomberg en de prijsvangoud