Europa wordt geteisterd door religieuze stribbelingen en dat belooft uiteraard niet veel goeds. Los van al het geweld en de terreur, zijn er ook financiële gevolgen aan verbonden. Volgens het onderzoeksbureau New World Wealth veroorzaken deze spanningen een kapitaalvlucht waardoor Europa stilaan ‘leegloopt’.

De migratiecrisis kent niet enkel de kant van oorlogsvluchtelingen die naar Europa trekken om het geweld en de oorlog te ontvluchten, er is ook een kant waarbij miljonairs migreren naar andere oorden omdat Europa stilaan ‘risicovol’ begint te worden door de toenemende religieuze spanningen.

Het onderzoeksbureau New World Wealth, gevestigd in Zuid-Afrika, publiceerde deze week een verontrustend rapport waarin het cijfers vrijgeeft betreffende de kapitaalvlucht uit Europa. Meteen valt op dat Frankrijk op nummer één staat, het land verloor vorig jaar maar liefst 10.000 rijken, waarvan er 7.000 uit Parijs kwamen.

De uitstroom wordt getriggerd door botsende confrontaties tussen christenen en moslims, mede als gevolg van de terreurdreiging. Stedelijke gebieden worden het hardst getroffen omwille van de grotere populatie en dus meer geloofsverschillen en stribbelingen.

Toekomst

Naarmate de spanningen verergeren, zal de situatie er niet beter op worden. Voor de komende tientallen jaren verwachten de onderzoekers dat de uitstroom van miljonairs alleen maar zal toenemen.

Frankrijk staat op kop, maar landen zoals België, Duitsland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk zullen jammer genoeg volgen. Ook hier zien de onderzoekers dat de religieuze spanningen jaar per jaar toenemen.

Italië en Griekenland behoren ook tot het clubje maar hier is het de economische malaise die een grotere rol speelt in het verhaal. Italië verloor maar liefst 6.000 rijken vorig jaar wat al aardig in de buurt komt van de Franse uitstroom.

Er zijn ook Aziatische landen die te kampen hebben met de uitstroom van rijken, China verliest er zo een 9.000 maar dan niet omwille van religieuze redenen. Hier speelt de afkoelende Chinese economie een grote rol en daarenboven gaat het hier maar over een klein percentage in verhouding tot Frankrijk en Italië.

Instroom

Rijken vluchten naar landen waar er voldoende stabiliteit en bescherming is zoals bijvoorbeeld de Canada, Australië en de Verenigde Staten van Amerika. Respectievelijk ontvingen deze landen vorig jaar 5.000, 8.000 en 7.000 nieuwe rijken die hopen op een stabielere omgeving voor hun vermogen.

Bronnen: De Tijd, The Times of India

Stijn PeusensForex2