Het pensioenfonds voor werknemers in de metaal en techniek (PMT) moet volgend jaar de pensioenen mogelijk met zo’n 4 tot 5 procent korten.

“Ik verwacht dat we voor 2017 zo’n 4 tot 5 procent moeten korten”,  heeft Jan Berghuis, voorzitter van PMT, verklaart tegen NU.nl.

Hij geeft de  huidige lage rente de schuld. Veel pensioenfondsen hebben het zwaar en kunnen ze niet aan de door De Nederlandsche Bank (DNB) gestelde eisen voldoen. Het enige wat soelaas gaat bieden is de regeltjes versoepelen.

“Als de omstandigheden zo blijven, gaat er mogelijk in de jaren daarna zelfs nog eens zo’n 10 procent vanaf”, aldus Berghuis tegen nu.nl. Ik denk zelf dat er nog wel 25 procent van af kan maar dat zullen we aan het einde van de rit zien.

Dat zou voor PMT de derde keer in korte tijd zijn. Het fonds moest de pensioenen in 2013 en 2014 met in totaal 6,7 procent verlagen. Inclusief het niet indexeren, ging daardoor al een vijfde aan de koopkracht voor ouderen verloren. Dat het metaalfonds er slecht voor staat, was al eerder bekend maar dat het zo slecht ging had Berghuis niet aan de grote klok gehangen..

bootje

Berghuis verlangt oplossingen van de politiek, door bijvoorbeeld de rente te verhogen waarmee fondsen hun toekomstige verplichtingen moeten waarderen. Volgens critici zorgt die methode slechts voor een verschuiving van het risico naar jongere deelnemers.

Aan het eind van dit jaar beslist DNB definitief of PMT de pensioenen voor 2017 moet verlagen. Hij kan natuurlijk ook eens goed gaan beleggen en zorgen dat zijn deelnemers een mooi rendement op hun vermogen krijgen.