Goudprijs zal de komende jaren sterk stijgen volgens BNP Paribas Fortis. Afgelopen 2 weken zijn 3 banken gedraaid van een negatief advies naar een positief advies over beleggen in goud. De eerste was ABN AMRO die haar koersdoel voor goud met 44% verhoogde naar $1300 per troy ounce. Deze week kwam daar de Deutsche bank bij. De Duitse bank verhoogde het koersdoel met 26% naar $1230 per troy ounce.  Als derde partij kwam Philippe Gijsels met zijn nieuwe koersdoel voor goud.

Goudprijs volgens onze eigen Abn Amro

ABN AMRO hanteerde eerder een koersdoel van $900 per troy ounce. Vanaf de slotkoers van 2015 ging de bank in eerste instantie uit van een daling van ruim 15%. In februari 2016 werd het koersdoel door de analist van ABN AMRO verhoogt met 44%! ABN AMRO gaat ervan uit dat de goudprijs dit jaar naar $1300 per troy ounce zal stijgen. Dat komt neer op een stijging van ruim 6% vanaf het huidige niveau van $1222.

De voornaamste redenen die de analist van de ABN AMRO aandraagt is een negatievere kijk op de wereld economie en dan met name in de VS, opkomende markten en markten waarvan de economie sterk afhankelijk is van de olieprijs.  Verder gaat de bank ervan uit dat de Federal Reserve de rente daar niet verder zal verhogen. Georgette Boele geeft aan bullish op goud te zijn na een lange periode waarin ze bearish is geweest. Het nieuwe scenario is een langere periode van lage economische groei.

De Deutsche bank denkt er zo over;

Volgens Deutsche Bank is de vertraging in de economische groei een belangrijke factor in de steun onder de ontwikkeling in de goudprijs. De bank ging er eerder vanuit dat de goudprijs onder de $1000 per troy ounce zou vallen in het vierde kwartaal van 2015. Inmiddels gaat de bank ervan uit dat de eventuele renteverhogingen door de FED uitgesteld zullen worden. Deutsche Bank gaat ervan uit dat het laagste punt in de goudprijs sinds 2011 in het vierde kwartaal van 2015 is gezet.

Het koersdoel van goud in het vierde kwartaal van 2016 is verhoogd met 26% naar $1230 per troy ounce. De bank geeft aan dat beleggers selectief moeten zijn in de timing voor het kopen van goud. Het eerste kwartaal geldt als een zeer sterk kwartaal. Het tweede en derde kwartaal zijn in het verleden de wat zwakkere kwartalen gebleken en kunnen dienen als goed moment voor het kopen van goud.

En tenslotte BNP Paribas Fortis

Donderdag 25 februari 2016 kwam BNP Paribas Fortis met een soortgelijke move als ABN AMRO. Analist Philippe Gijsels sprak zich in een interview met De Tijd zeer positief uit over beleggen in goud. Gijsels ziet de goudprijs er technisch beter voor staan dan de zilverprijs. Goud dient te functioneren als hedge in de beleggingsportefeuille volgens de analist van BNP Paribas Fortis.

Volgens de bank is de trend in de ontwikkeling in de goudprijs gedraaid van dalend naar stijgend. De goudmijnen zijn volgens Gijsels relatief harder gedaald dan de goudprijs en dat is de reden dat de goudmijnen dit jaar zo’n 40% zijn gestegen. De goudprijs is recent flink aangetrokken en er kan sprake zijn van een tijdelijke terugval wat een mooi instapmoment is voor beleggers. BNP Paribas Fortis heeft het koersdoel voor de goudprijs verhoogd naar $1900 voor de komende 3 tot 5 jaar.

Gijsels stipte verder nog de verwachting van Warren Buffet aan. Volgens de analist van BNP Paribas Fortis heeft Warren Buffet gezegd dat de komende stijging in de goudprijs een beweging is die beleggers niet voor mogelijk houden. De goudprijs zou zomaar richting de $2000 tot $3000 per troy ounce kunnen gaan. Momenteel staat de goudprijs op $1222. Een stijging naar $1900 per troy ounce zal een rendement van ruim 55% betekenen.

Goudprijs stijgt naar $1900 volgens BNP Paribas Fortis