Deutsche Bank gaf vandaag aan dat een positie in Goud bijna gegarandeerd goed moet uitpakken. De bank vindt dat beleggers goud moeten kopen als verzekering. De onrust op de aandelenmarkten en de stijgende economische risico’s liggen aan het advies ten grondslag volgens een artikel op CNBC.

De goudprijs heeft de laatste jaren onder druk gestaan door het economisch herstel. Wanneer het economisch goed gaat en de inflatie laag is presteert goud gemiddeld onder de maat. Maar volgens Deutsche Bank is er een toenemende mate van stress in het financiële systeem waardoor een belegging in goud verstandig is. Volgens de bank liggen de risico’s met name in het Amerikaanse bedrijfsleven en het risico op een scherpe devaluatie van de Chinese Renminbi.

Ondanks de positieve visie op goud denkt Deutsche Bank dat de goudprijs momenteel vrij hoog staat. Goud is volgens de bank een van de duurste grondstoffen gezien de verhoudingen in de afgelopen 15 jaar. Voor veel beleggers is deze hoge prijs en “geen rente op goud” een drempel voor het kopen van goud. Maar de negatieve rentes wereldwijd is de reden dat goud de voorkeur verdient boven alle andere assets om in te beleggen. De goudprijs is de laatste 15 jaar gemiddeld jaarlijks gestegen met een percentage van rond de 10% in de meest gebruikte valuta’s.

Deutsche Bank verhoogt Koersdoel Goud 

Volgens Deutsche Bank is de vertraging in de economische groei een belangrijke factor in de steun onder de ontwikkeling in de goudprijs. De bank ging er eerder vanuit dat de goudprijs onder de $1000 per troy ounce zou vallen in het vierde kwartaal van 2015. Inmiddels gaat de bank ervan uit dat de eventuele renteverhogingen door de FED uitgesteld zullen worden. Deutsche Bank gaat ervan uit dat het laagste punt in de goudprijs sinds 2011 in het vierde kwartaal van 2015 is gezet.

Het koersdoel van goud in het vierde kwartaal van 2016 is verhoogd met 26% naar $1230 per troy ounce. De bank geeft aan dat beleggers selectief moeten zijn in de timing voor het kopen van goud. Het eerste kwartaal geldt als een zeer sterk kwartaal. Het tweede en derde kwartaal zijn in het verleden de wat zwakkere kwartalen gebleken en kunnen dienen als goed moment voor het kopen van goud.

De goudprijs staat in 2016 nu ruim 15% hoger. Recent verhoogde de ABN AMRO haar koersdoel voor de goudprijs met 44%. De ABN AMRO gaat uit van een goudprijs van $1300 aan het einde van 2016. Nu een aantal banken de koersdoelen voor goud beginnen te wijzigen en uitgaan van een hogere goudprijs de komende tijd is het sentiment rondom beleggen in goud in positieve zin aan het veranderen. De aandelenmarkten stijgen inmiddels al 7 jaar op rij en historisch gezien is dat een keerpunt. De ontwikkeling in de goudprijs kunnen wel eens zeer positief gaan uitpakken!

Deutsche-bank

Deutsche-bank

 

 

Zelfs de Deutsche Bank vindt het “tijd om Goud te kopen”