Goud gaat omhoog

Goud gaat omhoog

11 FEBRUARI 2016 

Goudprijs steeg vandaag ruim $63 per troy ounce. Gisteren sprak FED voorzitter Janet Yellen. Yellen was voorzichtig over de ontwikkeling van de Amerikaanse economie en eventuele nieuwe renteverhogingen. Hoewel de Fed-voorzitter niet specifiek sprak over het uitstellen van een volgende verhoging van de federal funds rate, lijkt de vertragende groei binnen opkomende economieën en de ontwikkeling van de inflatie reden om langer te wachten.

De Amerikaanse Dollar heeft dit jaar al flink wat terrein verloren. Ten opzichte van de Euro is de Dollar net geen 4,5% gedaald. Een zwakkere Dollar is gunstig voor goud. De goudprijs liep de afgelopen weken al flink op maar vandaag was een van de beste dagen sinds 2008. De goudprijs noteerde vandaag op € 1114 als hoogste punt, wat neer komt op een stijging van ruim € 56 per troy ounce op 1 dag. Goud staat weer in de schijnwerpers. Of er sprake is van een uitbraak moet nog maar blijken maar de beweging is flink. De beleggingen in de grootste Goud ETF zijn in 2016 met 59 ton toegenomen wat neerkomt op een stijging van 9,2%.

Goudprijs profiteert van dalende aandelenkoersen

De aandelenbeurzen hebben in 2016 flinke verliezen in de boeken staan. De AEX staat inmiddels 13,4% lager. De hoofdindex heeft dit jaar net geen 60 punten verloren. De spaarrente staat bij alle grootbanken onder de 0,7% en de rente op staatsobligaties is tevens flink gedaald. De beleggingsmogelijkheden worden steeds beperkter. Aan de periode van 7 jaar waarin stijgende aandelenkoersen redelijk normaal waren, lijkt nu een einde te zijn gekomen.

De AEX staat inmiddels 128 punten lager dan het hoogste punt in 2015. Goud profiteert. Het probleem van te hoge schulden is niet opgelost maar alleen maar erger geworden. Een tweede en grotere financiële crisis is uiteindelijk onafwendbaar. Het rendement van een belegging in goud is de laatste 15 jaar uitstekend geweest. In Amerikaanse Dollars kwam het jaarlijkse rendement uit op 11% per jaar. In Euro’s rendeerde goud met gemiddeld 10% per jaar.

De goudprijs staat in 2016 inmiddels $189 per troy ounce hoger. Dit komt neer op een procentuele stijging van 17,8%.