Rik Schmull

Rik Schmull

 

Onze wereld van ongelimiteerde kredietexpansie loopt op zijn laatste benen. Centrale banken zullen niet kunnen voorkomen dat de natuur schoon schip maakt, zoals historisch gezien altijd gebeurt. Risicoactiva zoals aandelen en onroerend goed zullen grote averij oplopen tijdens de volgende Grote Financiële Crisis, zo schrijft strateeg Diederik Schmull, die eerder de Lehman-crisis voorspelde:

Ondanks de buitengewone stimuleringsmaatregelen van de centrale banken is de economische groei teruggevallen tot het laagste punt in 25 jaar. Wel zijn door dit beleid de risico’s groter geworden, aldus de strateeg. Want onder meer bedrijven staken zich diep in de schulden. Niet om te investeren, maar om eigen aandelen in te kopen, fusies en overnames te doen en te speculeren met valuta’s. Elke exponentiële krediethausse is gedoemd te mislukken. En dat zal ook ditmaal abrupt gebeuren. Schmull:

De wereld stevent af op een faillissement. Meestal werpt het zijn schaduw vooruit. Sommigen nemen die waarschuwing ter harte en veranderen tijdig van koers. Timing is altijd onzeker, maar totaal onbelangrijk. De kunst is om zich staande te houden in geval van tegenwind

Het gaat mis zodra de onderpanden van schuldenaren minder waard worden. Dit gaat leiden tot de Grote Margin Call. En dan zal blijken dat alles ineens met 50% tot 70% kan dalen, aldus Schmull:

Opgepompte activa graven hun eigen graf. Als het eenmaal goed misgaat, dan kan men een snel ‘V’-herstel van deze vallende messen wel vergeten. Het duurt heel, heel lang voordat de rust en het vertrouwen weer terugkeren.

Beleggers moeten vooral naar de staatsobligatiemarkten kijken. Negeer de optimistische geluiden van de bekende kopstukken, wiens voorspellingen geen knip voor de neus waard zijn, aldus Schmull:

De geschiedenis leert dat de kwaliteitsobligatiemarkt de beste neus heeft voor wat er komen gaat. Het echte slimme geld verdisconteert structureel lage economische groei, lage inflatie of deflatie en extreme geopolitieke onzekerheden.

Hoe bereid je je voor op de klap? Schmull:

Kasgeld, liefst in dollars. Zorg verder voor zo weinig mogelijk schuld zo weinig mogelijk opgepompte activa, zoals aandelen en onroerend goed. Ook een beetje fysiek goud, als verzekering, ongeacht het prijsrisico tijdens structurele deflatie, is zinvol als wegleggertje. Dat doen de centrale banken immers ook!