Na het bearishe commentaar van Deutsche direct door naar RBS, ofwel de Royal Bank of Scotland. Waar de Duitsers een voorzichtig pessimistisch standpunt innemen, gaan de Schotten anders te werk. RBS waarschuwt klanten om zich op te maken voor een ‘catastrofaal jaar’ en een wereldwijde deflatoire crisis. De aandelenmarkten kunnen met een vijfde dalen en olie kan mogelijk crashen tot $ 16 per vat, zo schrijft commentator Ambrose Evans-Pritchard op basis van een nieuw rapport van de bank.

Volgens het obligatieteam laten de markten waarschuwingssignalen zien die ook zichtbaar waren in de turbulente maanden voor de Lehman-crisis in 2008. RBS:

Verkoop alles behalve veilige kwaliteitsobligaties. Dit gaat over de return ván kapitaal, niet de return óp kapitaal. In een volgepakte hal zijn de deuren van de uitgang klein

 

Een contractie in de wereldhandel levert volgens de bank een giftige cocktail op voor bedrijfsbalansen en aandelenwinsten. Dit is bijzonder onheilspellend gezien het feit dat de wereldwijde schuldenlasten op recordhoogte noteren. Andrew Robert, hoofd obligaties bij RBS, merkt op dat China een enorme correctie in gang zet die met sneeuwbaleffect alles mee kan sleuren. Hij verwacht een daling van 10% à 20% in Europese aandelen en op Wall Street. Beleggers in energie en grondstoffen staat nog een verrassing te wachten, aldus Roberts:

Met name de beurs van Londen, met veel grondstoffenaandelen, is kwetsbaar voor een negatieve shock. Al die mensen die long olie- en mijnbouwaandelen zitten, en denken dat de dividenden geen risico lopen, gaan ontdekken dat deze helemaal niet veilig zijn.

De Brent olie-benchmark zal blijven zakken, nu het belangrijke technische niveau van $ 34,40 is doorbroken. RBS ziet op basis van een bear flag en Fibonacci-niveaus een uiteindelijke bodem van $ 16 per vat. Daarmee staat RBS niet alleen. Ook zakenbank Morgan Stanley verlaagde het koersdoel van Brent naar $ 20 per vat. Dat ligt met name aan de dollar. Want tegen de euro mag de dollar stabiel liggen, de valuta’s van grondstoffenexporteurs staan nog steeds onder zware druk. Dat betekent dat hun kostprijs in dollars automatisch daalt.

RBS denkt dat de 10-jaars rente in Duitsland naar 0,16% kan zakken als beleggers veilige havens opzoeken. De bank verwacht verder dat de ECB de korte rente verder verlaagt tot -0,7%. Tegelijkertijd zullen de obligatierendementen in de VS zakken, wat betekent dat Treasuries in koers zullen stijgen. Hedge funds die short Amerikaanse staatsobligaties zitten zouden daardoor wel eens verpletterd kunnen worden, aldus de strategen

 

RBS beschuldigt de Fed ervan met vuur te spelen door de rente te verhogen nu een storm in aantocht is. De ISM productie-index is al onder de belangrijke grens van 50 punten gezakt. En de Amerikaanse bbp-groei daalt al sinds 2014. Voor het vierde kwartaal zal de groei mogelijk blijven haperen op slechts een half procent.

Het grote probleem ligt bij China. De renminbi moet flink omlaag nu de schuld-gedreven expansie hapert en de kapitaalvlucht toeneemt. Waarschijnlijk gaat het volgende hoofdstuk van dit drama zich snel en donderend voltrekken, zo verwacht RBS:

We zijn zeer sceptisch over de consensus dat de Chinese autoriteiten tijd kunnen ‘kopen’ door stevig te interveniëren middels het verlagen van bankreserve-ratio’s (RRR), renteverlagingen en het versoepelen van het begrotingsbeleid

 

 

 

RBS: deflatoire crisis in aantocht, dump direct al je aandelen