India en Hong Kong hebben in november weer een enorme hoeveelheid goud uit Zwitserland gehaald, zo blijkt uit de laatste cijfers van de Zwitserse douane. India importeerde in deze maand 81,5 ton goud, terwijl Hong Kong bijna 52,3 ton binnenhaalde. Ook werd er weer geel metaal gekocht door China (16,5 ton), Singapore (6,3 ton) en Saoedi-Arabië (2,8 ton). Opvallend is dat ook andere landen in november veel edelmetaal uit Zwitserland haalden, in totaal meer dan 32 ton.

Vergeleken met een maand eerder kochten vooral India en Hong Kong aanzienlijk meer goud. Exporteerde Zwitserland in oktober ongeveer 100 ton van het edelmetaal, in november was dat bijna twee keer zo veel. Sterker nog, sinds maart was de vraag naar goud uit Zwitserland niet zo groot als in de maand november.

 

Ruim 1.200 ton goud naar Azië

In totaal heeft Zwitserland dit jaar al meer dan 1.200 ton goud naar Azië geëxporteerd. Dat is meer dan vorig jaar, want toen werd deze grens pas in de laatste maand van het jaar doorbroken. Van januari tot en met november dit jaar was India de grootste afnemer met een netto import van in totaal 472,3 ton. Hong Kong komt op een goede tweede plaats met een totale import van 411,2 ton, gevolgd door China met een totaal van 233,1 ton.

De handelsgegevens van de Zwitserse douane geven ons inzicht in de wereldwijde stromen van fysiek goud. Het land is een belangrijk knooppunt in de fysieke goudmarkt, omdat het een uitgebreid netwerk heeft van smelterijen en kluizen. Ook heeft Zwitserland door de geschiedenis heen een reputatie opgebouwd van veiligheid en betrouwbaarheid.

 

Waar komt dat goud vandaan?

Nu vraag je je misschien af waar al dat edelmetaal vandaan komt. Daarom hebben we ook een overzicht gemaakt van de vijf landen die het meeste goud naar Zwitserland brachten. In dit overzicht gaat het Verenigd Koninkrijk aan de leiding, want zij exporteerde van januari tot en met november 2015 in totaal 437 ton goud. Dit zijn voornamelijk LBMA staven uit de kluizen in Londen die in het bezit zijn van bullion banks en ETF’s. Opvallende tweede is Argentinië, dat vorig jaar ruim 350 ton goud naar Zwitserland exporteerde.

Verder kwam er veel geel ijzer uit de Verenigde Staten (168,5 ton) en uit goud producerende landen als Chili en Peru (respectievelijk 135,6 en 91,5 ton). Alle overige landen exporteerden vorig jaar netto 760 ton van het edelmetaal naar Zwitserland.