duo-loot-gold

 

De Griekse burger moet weldra in zijn belastingaangifte vermelden of hij cash, fysieke edelmetalen en diamanten bezit. Als de geschiedenis een raadgever is, dan weten we dat de kans op een confiscatie door de overheid groot is.

Vanaf 1 januari moeten de Grieken aangeven welke activa ze buiten het financiële systeem aanhouden. Het geld onder de matras, de familiejuwelen van oma geërfd… de Griekse overheid wil het allemaal weten.

Erger nog: de overheid wil ook weten waar deze kostbaarheden exact liggen! Men moet op de aangifte invullen welke bankkluizen men huurt en bij welk bankkantoor. Zelfs als dat in het buitenland is.

Dat is toch op zijn minst gezegd verdacht, niet? Dat de overheid zoveel details hierover wil? Over activa die je gekocht hebt met geld waarop reeds belastingen betaald is.

Er kan maar één reden zijn: de overheid bereidt zich voor op een confiscatie van deze activa indien ze dat nodig acht. De geschiedenis staat namelijk bol van zulke confiscaties.

Welingelichte lezers zullen opmerken dat het gaat over cash vanaf €15.000 en edelmetalen en edelstenen vanaf €30.000. Wie houdt er nu zo’n grote hoeveelheid geld onder zijn matras? Toch enkel rijken, niet?

Fout! In ons instabiel financieel systeem kunnen banken op elk moment failliet gaan. Belgen zijn over het algemeen wat tam en nemen geen voorzorgsmaatregelen, maar de Grieken weten beter.

Zij hebben al genoeg ellende meegemaakt en willen dus elk risico met hun spaarcenten vermijden. Laat ons hopen dat ze niet enkel de juiste beslissing gemaakt hebben door goud te kopen, maar dat ze het zeker niet in een bankkluis hebben gelegd.

Zoals goudgoeroe Marc Faber zegt: “De grote vraag is waar je je fysiek goud opslaat. De centrale bankiers zullen hun fouten niet toegeven. Ze zullen iemand anders proberen de schuld te geven. Een gemakkelijke zondebok zijn de mensen die fysiek goud bezitten. Ze zullen zeggen dat deze mensen geld uit circulatie halen en waardoor de circulatiesnelheid daalt… we moeten het van hen afpakken.”

Nieuwsfeiten zoals deze zijn allemaal waarschuwingssignalen voor mensen die goed opletten. Door te kijken naar de geschiedenis en naar wat er in andere landen gebeurt kan je je beter voorbereiden.

Het formulier dat de Grieken nu moeten invullen telt 56 pagina’s! Ik weet alvast wat ik ermee zou doen…

Bron: ZH