De Zwitserse fiscus heeft ingestemd met het verzoek van de Nederlandse Belastingdienst om gegevens van Nederlandse rekeninghouders bij de bank UBS door te spelen.

Volgens Zwitserse media is daarmee het einde van het oeroude Zwitserse bankgeheim weer een stapje naderbij.

In het Alpenland wordt al een tijdje gewerkt aan het afbouwen van de privacy van buitenlandse rekeninghouders. Nederland diende een paar maanden terug een groot informatieverzoek in.

UBS had zijn rekeninghouders eerst zelf benaderd met de vraag of ze aan hun belastingplichten hadden voldaan. De Nederlandse fiscus liet daarop weten het resultaat van het onderzoek graag te willen ontvangen.

 

Nederlanders

Het gaat alleen om Nederlanders die tegenover UBS, de grootste bank van Zwitserland, niet konden bewijzen dat ze hier wel voldoende belasting afgedragen hebben.

Nog niet duidelijk is hoeveel gegevens er precies deze kant op komen. Het proces van informatie-uitwisseling met de Zwitsers loopt nog, aldus een woordvoerder van de Belastingdienst.

Het is voor het eerst dat er zo’n grote aanvraag wordt gedaan vanuit Nederland. Het is volgens de zegsman de bedoeling dat dit soort gegevens op termijn meer automatisch over en weer verstuurd zullen worden. Voorheen heeft alleen de Verenigde Staten op grote schaal informatie opgevraagd in Zwitserland.

 

Jacht

Er wordt al langer jacht gemaakt op zwartspaarders. Zo heeft de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) eind oktober nog elf vermoedelijke zwartspaarders opgepakt.

De verdachten zouden grote bedragen hebben afgerekend met een aan een buitenlandse rekening gekoppelde betaalkaart. Ze werden onderzocht naar aanleiding van een analyse van betalingen door de Belastingdienst.

Het-Zwitserleven-Gevoel-i-Pensioen

Sinds 2002 werd meer dan 8 miljard euro aan geheim vermogen getraceerd,becijferdeNRC Handelsblad eerder dit jaar. Dat leverde de fiscus zeker 1,6 miljard euro op dankzij naheffingen en boetes. Het Zwitserleven gevoeld vergaat deze spaarders dan ook.

Titel: Zwitserland wil klantgegevens UBS delen met Belastingdienst

bron: nu