Wolfgang Wrzesniok-Rossbach, CEO bij Degussa – de grootste goudhandelaar in Europa – bediscussieerde bij Bloomberg de goudprijzen, de vraag naar goud en het openen van Degussa’s eerste kantoor in Singapore. Hij is van mening dat de goudmarkt nog steeds in de kinderschoenen staat, te zien aan haar uitbreidingsactiviteiten in Azië.

Volgens de CEO zien de vooruitzichten voor goud er een stuk rooskleuriger uit dan menigeen denkt. Goud gaat volgens hem richting de $1500,- en dat terwijl de algemene consensus is dat de prijs richting de $1000,- zal gaan.

Gekeken naar de afgelopen paar jaar zagen we veel verkopen, vooral in de ETF’s – goudverkoop op papier. Volgens Wrzesniok-Rossbach zijn die massale verkopen nu voor een groot gedeelte voorbij, wat gelijk de eerste reden is dat goud richting $1500,- kan. Ten tweede stijgt de vraag naar goud voor juwelen als wel in de retail. Ten derde wordt er minder goud geproduceerd, dit door het negatieve sentiment van de afgelopen jaren dat veel mijnbouwbedrijven heeft doen besluiten de productie terug te schroeven.

De interviewster vraagt zich af of de eventuele renteverhoging van de Fed daar wel bij ingecalculeerd is maar volgens de CEO is het nog maar de vraag hoeveel en wanneer dat gebeurt, en überhaupt of de ideeën van Yellen wel werkelijkheid gaan worden. Hij ziet Europa veel eerder in een Japanse situatie terecht komen waarbij de rente kunstmatig laag gehouden wordt, waarbij het voor de VS lastig wordt om de rente te laten stijgen.

De interviewster:

“The sense out there is that gold is no longer a safe haven, but you disagree?”

Wrzesniok-Rossbach:

Well, our clients disagree. I think that they show that every day coming into our stores throughout Europe and now also in Asia we see very strong buying of investment gold. Bars, coins etc. and this is really clearly kind of safe haven buying. People are not panicking, that was the case in 2008, but it’s more like a quiet accumulation of some gold stock these days

Geen paniek dus maar wel stevige accumulatie, aldus de CEO van Degussa.

In 2010 werd de goudhandelaar “Degussa” opgericht, maar de naam is bekend sinds 1873 – zoals Degussa op haar website beschrijft. Friedrich Ernst Roessler – hoofd van de Frankfurt Mint – begon in 1843 met edelmetaal raffinageactiviteiten met de Deutsche Gold- Und Silber-Scheide-Anstalt (Degussa). Dit bleek de hoeksteen voor wat later Degussa AG zou worden. Nu – 172 jaar later – ligt de ECB’s Banking Supervision (SSM) – dat stabiliteit probeert te waarborgen op de financiële markt – werkelijk op loopafstand van Degussa’s hoofdkantoor (Europa’s grootste goudhandelaar) in Frankfurt am Main.

Tekenen dat goud terug is van nooit weggeweest.

Bronnen: Bloomberg, Degussa