Goudprijs zal in de komende 3 jaar naar het niveau van $1200 tot $1300 per troy ounce stijgen. JP Morgan heeft een survey uitgevoerd onder 71 fondsmanagers. De bank deed de laatste 4 jaar hetzelfde onderzoek volgens Mineweb. Het sentiment rondom goud engoudmijnen is verbeterd onder de fondsmanagers. Zo’n 72% van de fondsmanagers ziet de goudprijs stijgen de komende 3 jaar.

Het grootste deel van de fondsmanagers ziet de goudprijs stijgen naar $1200 tot $1300 per troy ounce. Tegelijkertijd is de verwachting dat de goudprijs naar $1500 zal stijgen afgenomen. Zo’n 13% van de fondsmanagers ziet goud stijgen naar $1500. In 2014 was dit nog 18%. Slechts 7% verwacht dat de goudprijs naar $2000 per troy ounce zal stijgen (in 2014 was het percentage tevens 7%). Vier procent van de fondsmanagers ziet de goudprijs naar $2500 stijgen in een periode van 3 jaar (in 2014 was dit 6%).

Goudmijnen krijgen de voorkeur

Het aantal fondsmanagers dat in de komende 12 maanden de goudbeleggingen wil laten groeien komt uit op een percentage van 36%. Dit percentage in 2014 op 33%. In totaal heeft 71% van de fondsmanager op korte termijn de voorkeur voor goudmijnen of aandelen van bedrijven in de goudsector boven de een positie in goud. Van de fondsmanagers die zich puur op goudbeleggingen richten heeft 81% de voorkeur voor goudmijnen en aandelen in de goudsector in de plaats van goud.

JP Morgan heeft voor het eerst de verwachtingen omtrent de kostprijs van goud in het onderzoek mee genomen. Meer dan de 60% van de fondsmanagers verwacht dat de kostprijs van goud in de sector omlaag kan. Jp Morgan gaat tevens zelf van deze verwachting uit. De ruimte van daling in kostprijs in combinatie met de verwachting van een hogere toekomstige goudprijs heeft waarschijnlijk geresulteerd in de sterkere voorkeur van een belegging in goudmijnen. De meest gevaarlijke regio’s voor wat betreft de goudmijnen zijn volgens het onderzoek Rusland, delen van Afrika en Venezuela. De fondsmanagers gaan niet specifiek voor dividend in een goudmijn. Slechts 17% van de groep heeft de voorkeur voor aandelen van een goudmijn waarbij het dividendrendement 5% of hoger is.

De goudprijs is deze week gestegen met 2,3% van $1108 naar het huidige niveau van $1134 per troy ounce. Gisteren kwam de FED bijeen en werd duidelijk dat de rente nu niet verhoogd zal worden. Goud en zilver stegen direct in prijs. Er zijn steeds meer geluiden dat de economische groei afzwakt.

Bron: thebullionhouse.nl

Bron: Mineweb