Na de financiële crisis in 2008 is er heel wat veranderd in de bankensector. Verscherpte richtlijnen en maatregelen moeten verhinderen dat we dergelijke crisis opnieuw meemaken. Tegenwoordig is deze sector fors versterkt en gestabiliseerd maar voor de Deutsche Bank lijkt het minder goed af te lopen.

Volgens mij is het tijd om de Deutsche Bank te shorten

De grootste Duitse bank zit in de problemen, dat blijkt uit de vrijgegeven kwartaalcijfers. Deze cijfers komen uiteraard niet als donderslag bij heldere hemel vermits er reeds indicaties waren dat de bank het de afgelopen maanden/jaren al moeilijk had.

De nieuwe topman John Cryan heeft dus heel wat werk voor de boeg en neemt geen halve maatregelen. Zo hakt hij fors in de organisatie waarbij één job op de vier verloren zal gaan. Er zal ook geschrapt worden in het dividend wat slecht wordt onthaald bij de aandeelhouders.

Verder worden er ook een aantal afboekingen en reserveringen gedaan. Tijdens het derde kwartaal incasseerde de bank hierdoor een zware tik van 7,6 miljard euro wat deels ook het gevolg is van de strengere regelgeving waaraan banken tegenwoordig moeten voldoen.

In dit bedrag zitten afschrijvingen op de waarde van de zakenbank, de Duitse Postbank, een afwaardering van hun belang in Hua Xia Bank en een reservering voor mogelijke schadevergoedingen.


Overzicht kosten

  • Afboeking immateriële activa en goodwill – 5,8 miljard euro
  • Mogelijke schadevergoedingen Libor-gate – 1,2 miljard euro
  • Afwaardering Hua Xia Bank – 0,6 miljard euro

De totale impact van 7,6 miljard euro op een aandeelhouderskapitaal van 70,8 miljard euro slaat in als een bom bij beleggers waardoor het aandeel een forse knauw krijgt. Beleggers lijken het goedje niet meer te vertrouwen en doen hun aandelen van de hand.

Deze bijzondere last zorgt immers voor een zeer bitter derde kwartaal waarin een verlies werd getekend van maar liefst 6,2 miljard euro.DeutscheBank

Gevaarlijke bank

Kredietbeoordelaar S&P verlaagde de rating van de bank in juni al naar BBB+ (dat is drie niveaus boven ‘junk’ of ‘rommel’). Een bijzonder slechte score die zelfs de Amerikaanse bank Lehman Bank niet had voor het faillissement.

Volgens een risicorapport van het Zwitserse centrum voor risicomanagement in Lausanne, was Deutsche Bank ook in 2014 veruit de meest riskante bank in de eurozone, met een risico op default van 75,4 miljard euro.

Drie jaar geleden noemde voormalig IMF-chief economist Simon Johnson Deutsche Bank ‘de gevaarlijkste bank ter wereld’. Het worden nog spannende tijden voor Deutsche Bank, iets om zeker nauwlettend in de gaten te houden.