Rusland heeft in juli een miljoen troy ounce goud aan haar reserves toegevoegd, dat is omgerekend ruim 30 ton. Het was de grootste maandelijkse aankoop sinds maart, toen de centrale bank eveneens een miljoen troy ounce van het gele metaal aan de kluis toevoegde. Met de aankoop van juli groeide de totale goudvoorraad van Rusland naar 42,4 miljoen troy ounce. Dat is omgerekend 1.312,6 ton.
Door stelselmatig goud te kopen staat het land op de zevende plaats van landen met de grootste goudvoorraden ter wereld. De afgelopen tien jaar heeft Rusland haar goudvoorraden aanzienlijk uitgebreid, want in 2006 lag er niet meer dan 300 ton van het gele metaal in de kluis van de Central Bank of Russia. Door steeds goud te kopen is het land ongeveer tien plekken gestegen op de ranglijst en heeft het onder andere Nederland, Japan en India ingehaald.De goudvoorraad van Rusland was in 1993 voor het laatst zo groot als nu. Daarna heeft het land veel goud verkocht en vooral valutareserves verzameld. In 2006 kwam de trendbreuk, toen Rusland het goud tegen (de hogere) marktwaarde op de balans zette. Sindsdien is goud een steeds groter deel van de totale reserves geworden. Op het moment van schrijven heeft Rusland ongeveer 13% van haar reserves in de vorm van fysiek goud. De rest bestaat uit valutareserves, voornamelijk dollars en euro’s.

China

Deze zomer werd Rusland ingehaald door China, dat na zes jaar eindelijk weer een update gaf over haar goudvoorraden. De Chinezen hebben sinds 2009 meer dan 600 ton goud aan de kluis toegevoegd. Ook de afgelopen maanden bleven zij, net als Rusland, goud kopen.

Naast China zijn er nog een aantal andere landen die regelmatig goud aan de reserves toevoegen. In juli waren dat onder andere Kazachstan, Oekraïne en Wit-Rusland. Kazachstan voegt al 35 maanden op rij goud aan haar reserves toe en bracht haar goudvoorraad met een aankoop van 2,1 ton naar in totaal 210,2 ton.

Sinds het uitbreken van de financiële crisis kopen centrale banken goud om hun blootstelling aan de dollar te verkleinen. Vooral Rusland en China kopen veel goud bij, maar ook andere niet-Westerse economieën voegen meer edelmetaal aan hun reserves toe.

russia-gold-reserves(2)
bron: goudstandaard.com