Koos Jansen, schrijft voor Bullionstar, maakt melding van serieuze tekorten in London. Hij woont meestal in Azië, Singapore als ik het goed heb. De vraag van vandaag is dus is er nog wel genoeg echt goud?
Saudi Arabië, China en India hebben massaal goud gekocht en fysiek laten uitleveren. Er ligt nog niet zoveel goud in de kluis in Europa en de Verenigde Staten.
Dat betekend dat de  “lease rates” van goud mega snel stijgen! Goud wordt geleased door degene die het niet echt heeft, maar wel goud op papier verkoopt op de beurs.
Het gevolg is dat er een premie is om goud sneller uitgeleverd te krijgen, we bedoelen dat bestaand goud. Dit fenomeen heet “backwardation”. (artikel in het Engels staat hieronder.
In het kort komt het erop neer dat er meer goud verkocht wordm dan er daadwerkelijk is, en dus veel te veel schulden zijn. Hierdoor gaat het vertrouwen weg. Met betaald dus extra geld om fysiek goud te mogen kopen.
In de markt van de afgelopen jaren wilden kopers juist niet snel het goud geleverd krijgen omdat men ook opslag kosten moesten betalen. Fysiek goud is dus voor de kopers geen thema meer.
Comex de beurs waar de handelaren goud verkopen zit bijna zonder goud. Er word gehandeld in goud, wat er helemaal niet is. Dus zolang beleggers en kopers contant geld accepteren in plaats van goud te eisen gaat het goed. Voorbeeld een koper koopt een termijn voor 100.000 dollar contract en op de eind datum staat de koers op 110.000 dollar. Normaal krijgt hij dan 110.000 op zijn rekening. Hij kan echter ook goud opvragen. Het gaat fout op deze beurs als veel meer goud verkocht dan er is. Als beschermende maatregel staat er in de algemene voorwaarden van de beurs dat als er geen goud is, de beurs de koper geld mag geven.
Er is misschien nog 280.000 ounces goud beschikbaar om uit te leveren, fysiek goud wel te verstaan. Dat is 140 keer te weinig om aan de vraag te voldoen als iedereen zijn goud zou willen!
Er is dus duidelijk te weinig goud in beheer, aanzienlijk minder dan er momenteel verhandeld word. Deze luchthandel kan alleen blijven bestaan door beschemrende maatregelen, maar ondergraaft de betrouwbaarheid van investeringen in goud.

 

De Comex beurs goud voorraad live

Volg de link hieronder als u nog goud wilt kopen tegen een bijzondere prijs.

U kunt nu nog fysiek goud kopen met korting