Glencore, dat in 2011 zijn beursdebuut maakte in Londen, moet actie ondernemen. De kopermarkt staat onder druk.

Het bedrijf gaat een kapitaalverhoging van 2,5 miljard door voeren, het dividend wordt geschrapt én 2 miljard dollar activa wordt te koop aangeboden. Dat is niet gelijk verkocht maar de kans is groot dat ze hierin slagen. De schuld 30 miljard dollar. Het doel is hier 10 miljard van af te halen zodat ze 33 procent minder schuld hebben.

Tevens denkt de directie er over om hun koperproductie 18 maanden stop te zetten in de Democratische Republiek Congo en Zambia. Dat heeft consequenties met name voor de werknemers maar gelukkig voor Glencore zijn de bonden niet sterk. Deze actie zal de markt  van  koper met 400.000 ton doen krimpen aan de aanvoer kant..

De reactie op de koperprijs was er direct de afgelopen dagen steeg de koers al met ruim 1 procent naar 5,192 dollar per ton. De actie heeft als doel de kopermarkt tot rust te brengen en een verdere daling te voorkomen.

 

Glencore news