De collega’s van ValueWalk hebben een mooie opsomming gemaakt. Ik wil u deze niet onthouden. Overigens denk ik dat er nog wel wat aan toe te voegen is maar daar kom ik binnnenkort op terug

 

vulcano.

In één jaar tijd hebben we verschillende economische schokken meegemaakt: de spectaculaire stijging van de dollar, de crash in olieprijzen, het loskoppelen van de Zwitserse frank, enz.

Voorlopig hebben deze schokken geen al te grote schade aangebracht, maar volgens Fasanara Capital duidt dit alles op grotere problemen in de nabije toekomst. Ze vergelijken in hun laatste nieuwe rapport deze schokken met seismische activiteit die een vulkaanuitbarsting aankondigt.

Schok 1

De Zwitserse centrale bank koppelde haar munt los van de euro. De Zwitserse frank schoot als een pijl omhoog en alle beleggers die zich langs de verkeerde kant van de trade hadden gepositioneerd verloren massa’s geld. Maar daar bleef het niet bij: ook enkele financiële firma’s gingen bijna kopje onder.

Schok 2

Dat centrale banken niet meer goed weten wat te doen, dat wisten we al langer. Maar de centrale bank van Denemarken bleek helemaal in paniek toen ze in slechts tien dagen wel drie keer haar interestvoeten aanpaste.

Schok 3

De afgelopen 12 maanden zagen we ook de euro kelderen. Vanaf het moment dat de ECB over Quantitative Easing begon te praten begonnen beleggers hun euro’s van de hand te doen. De euro verloor zo 20% van haar waarde tegenover de dollar.

Schok 4

We kregen ook te maken met een serieuze olieschok. Terwijl iedereen dacht dat de schaarse olie nooit meer ver onder de 100 dollar zou noteren, zakte de prijs tot bijna $40 per vat. Iets dat we enkel tijdens de crisis van 2008 zagen gebeuren. Alleen zitten we nu zogezegd in een economische heropleving…

Schok 5

Beangstigend zijn ook de economische spelletjes die de EU en de VS met Rusland spelen. Of laten we het zeggen wat het werkelijk is: een economische oorlog. Eentje die massa’s Europese en Russische bedrijven treft die helemaal niets te maken hebben met het conflict in Oekraïne.

We zouden nog eventjes kunnen doorgaan: van de crash in de Braziliaanse Real, over de negatieve rendementen op overheidsobligaties… maar we hebben ons punt gemaakt: de wereldeconomie is heel onstabiel. Verschillende beleidsmaatregelen van centrale banken en regeringen botsen en dat leidt op een dag onvermijdelijk tot een grote ramp.

Bron: ValueWalk