Werknemers werken het hele jaar en kijken uit naar de vakantie en de bijbehorende vakantie toeslag.  Maar dit gaat tegenvallen in 2015. Voor heel veel Nederlanders gaat dit tegenvallen. Voor heel wat werkernemers in Nederland is de vakantiebijslag namelijk lager uit dan voorgaande jaren.

De meeste werkgevers betalen het vakantiegeld uit in mei.  Veel werknemers is de vakantietoeslag een vast budget punt. Dit jaar ontvangen de meeste werknemers minder geld dan ze verwachten.

De rede hiervan is  omdat er dit jaar bij de uitkering van het vankantie geld (dit is een bijzondere beloningen) rekening wordt gehouden met de afbouw van de heffingskortingen. Hierdoor blijft er netto ook minder over van de vakantiebijslag.

Afbouw heffingskorting verlaagt vakantiebijslag:

De heffingskortingen zijn een directe korting op de inkomstenbelasting die werknemers betalen. Sinds 1 januari 2014 zijn de arbeidskorting én de algemene heffingskorting inkomensafhankelijk. De korting wordt in stappen afgebouwd. Per 2024 vervalt de uitbetaling van de algemene heffingskorting aan de minstverdienende partner. Met name werknemers die tweeënhalf keer het modale inkomen hebben, leveren in. Zij ontvangen € 256 minder vakantiebijslag. Werknemers met anderhalf keer een modaal inkomen houden netto € 242 minder over en twee keer modaal gaat er € 204 op achteruit.

Jan Modaal, wat is eigenlijk een modaal inkomen (€ 2.916 bruto per maand, Nibud 2015) moet het met € 59 minder doen.

De enige die er goed uitspringen zijn de mensen met een minimumloon  (€ 1501,80 bruto per maand, Rijksoverheid 2015)